Què fem a LIKA

 

1. Sensibilització

En equip muntem accions per concienciar la ciutadania i també per seguir aprenent. Són activitats obertes a tothom i generalment gratuïtes o amb preus especials per a membres de LIKA.


1. Organització de formacions i jornades

2. Accions al carrer (8M, 25N...)

3. Plataformes on som membres (Marea lila, CLJL..)

4. Roda d'homes contra les violències masclistes

2. Intervenció Preventiva

Si ets una entitat, centre educatiu, administració local, empresa... t'interesarà el que et podem oferir gràcies a les nostres professionals Agents i Promotores d'Igualtat:


Població infantil

EL JOC DE LIKA
El Joc de l’Oca coeducatiu. De Lika a Lika i tiro perquè sóc feminista! Passem casella a casella superant proves individuals o en grup basades en la coeducació, desterrant mites, explorant possibilitats… Ho fem en viu, ens desplacem saltant per les caselles i juguem amb un dau gegant. Divertit oi?

TALLER DE COEDUCACIÓ SOBRE JOGUINES NO SEXISTES
Taller per a reflexionar amb el grup d’infants quin ús fem de les joguines i dels jocs, quines diferències de gènere existeixen i procurar potenciar un oci i una educació en el lleure sense estereotips.

Població adolescent i jove

JOC DE TAULA "ATREVEIX-TE SI TENS..."
Un joc de rol de taula que permet posar-te a la pell de diferents nois i comprovar com et va a la vida (amb la parella, quan surts de festa, amb les teves amistats, a casa…).

TALLER "M'HE ENAMORAT... I ARA QUÈ?!”
Què en saps de l’amor? Què esperes de la teva parella? Com es fa per mantenir una relació i no patir? La gelosia és amor?

TALLER DE PREVENCIÓ DE RELACIONS ABUSIVES
Quins estereotips de gènere es mantenen? Com ens afecten? Sovint confonem l’enamorament amb l’amor, esperem que la nostra parella actuï d’una altra forma, sentim angoixa quan no ens contesta, pensem que per amor canviarà… Veurem els senyals d’una relació insana i mostrarem quin és l’amor vertader, un que no ens fa patir i ens accepta.

TALLER "50 OMBRES PER DESCOBRIR"
Has somniat en tenir un Grey? O ser una Anastasia Steel? La sexualitat femenina és un tabú i ens fan sentir culpables quan no hauríem. Analitzarem l’èxit de la saga i què entranya des d’una vessant de gènere.

TALLER SOBRE MASCULINITATS
A través de diferents materials audiovisuals, analitzarem les diferents masculinitats i serem conscients dels seus efectes.

TALLER DE MEMS FEMINISTES
Els mems feministes van sorgir per combatre el cibermasclisme en clau d'humor. Farem una anàlisi de com està present el masclisme a la xarxa i quin són els seus efectes per a dones i feministes. Posteriorment, explicarem com es fa un mem feminista i les persones participants seran les encarregades de fer-los.

TALLER "RESINTONITZA"
Realment escoltes el què sents? En aquest taller escoltarem cançons i analitzarem la seva lletra i videoclip. I, a més, descobrirem que també hi ha cançons igualitàries (fins i tot reaggeton feminista!).

TALLER SOBRE PRESSIÓ I VIOLÈNCIA ESTÈTICA
Analitzarem les conseqüències de la pressió social que reben les dones, des de nenes, per complir amb un determinat estereotip estètic, jove i prima, fins i tot quan aconseguir-ho pot posar en risc la salut mental o física de la persona.

Població adulta

XERRADA-TALLER "“COEDUCAR EN FAMÍLIA: LES JOGUINES”
Per què quan anem a comprar una joguina ens pregunten si és per a una nena o un nen? En què es diferencien? A què porta això en la vida adulta. Ho descobrirem! I també com comprar de forma coeducativa.

TALLER DE PREVENCIÓ DE RELACIONS ABUSIVES
Per reflexionar i qüestionar el model d’amor après, recordant allò important per a una relació sana de parella. I també aprendre que hi ha formes de relacionar-nos que ens fan patir i que poden donar lloc a la violència de gènere. En coneixerem algunes de les estratègies i donarem a conèixer breument els recursos de la xarxa per a la seva atenció.

XERRADA-TALLER "LLENGUATGE NO SEXISTA"
El llenguatge és un reflex de la societat on vivim, modela el nostre pensament i forma de veure el món. No és neutre. Utilitzem unes paraules i no unes altres, vols saber per què és així? Un taller amè i pràctic per descobrir les trampes del llenguatge, perquè també pot ser un aliat per fer realitat la igualtat entre dones i homes. T'hi apuntes?

Totes les edats

EXPOSICIÓ DE MEMS FEMINISTES (virtual).
Dels tallers al carrer i amb grups on hem creat mems feministes, hem elaborat aquesta exposició virtual. Us passem l'enllaç i la projecteu allà on vulgueu! Si voleu, la complementem amb un taller o xerrada.

JOCS: BINGOS COEDUCATIUS (Dones i ciència; Dones i cultura; Dones pioneres)
Saps qui va idear el neteja-parabrises, el corrector (Típex), qui va ser la primera programadora del món, qui va descobrir Neptú amb raonaments matemàtics…? Les dones han estat protagonistes de la historia i de la cultura: pioneres, precursores, innovadores…, però han estat invisibilitzades, ocultes. Descobreix-les!

“CINE, CRISPETES I MÉS”.
Mirem una pel·li i la comentem al final per treure-li suc? Temàtica a escollir entre pel·lícules amb referents positius i trencadors, sobre drets de les dones en totes les cultures, sobre violències masclistes, etc.

Projectes

AFIs - ASSEMBLEES FEMINISTES ALS INSTITUTS
Un projecte que pretén fomentar el feminisme dins els centres educatius de secundària. Es parteix d'un grup d'alumnes motivat i disposat a ser agent de canvi i se'ls ofereix unes sessions formatives i d'orientació. El grup decideix trobades, accions, etc) i en fem seguiment. L'AFI pretén ser i generar un espai segur i referent al centre. Permet identificar i visibilitzar el masclisme, vehicular situacions discriminatòries o violències i altres formes d'opressió, i potenciar la inclusió de la perspectiva de gènere feminista en el funcionament del centre.

JOVENT EN ACCIÓ!
Si formes part d'un grup de joves i vols crear una societat més justa i igualitària per tothom, aquest és el teu projecte! Us acompanyem a organitzar-vos de forma horitzontal i igualitària, a crear un espai col·lectiu participatiu, on debatre, reflexionar, aprendre, generar i intercanviar coneixements.

ELS PATIS SERAN SEMPRE NOSTRES!
Procés amb tota la comunitat educativa que pretén un canvi de mirada del pati, de les dinàmiques que hi tenen lloc i de la concepció que es té de l'espai, temps i usos. Fomentem una mirada crítica i de gènere, sobretot en el professorat, mitjançant un procés de sensibilització i formatiu. Al mateix temps, reflexionarem amb l'alumnat sobre l'ús dels espais escolars des d'una perspectiva de gènere feminista amb l'objectiu de garantir l'equitat en el repartiment i ús del pati, i d'altres espais escolars.

Serveis

SERVEI DE PUNT LILA
Voleu facilitar un Punt Lila en el vostre esdeveniment o festa? Disposem d'agents especialitzades i carpa específica.
El Punt Lila és una eina útil i pràctica que des de l’autodefensa feminista dóna una resposta comunitària, efectiva i coordinada davant qualsevol manifestació d'agressions masclistes contra les dones i/o LGTBIfòbiques. Sensibilitza la població per identificar-les i denunciar-les, fer-les visibles i mostrar públicament un rebuig absolut.

FORMACIONS
Si ja teniu el dispositiu de Punt Lila, us oferim formació prèvia especialitzada per a les persones que el gestionin.
Altres formacions a demanda: sobre llenguatge no sexista, etc.

3. Orientació

Oferim assessorament gratuït a professionals en termes de coeducació per a que puguin adquirir noves tècniques i eines pràctiques. També orientem a altres recursos i serveis de la xarxa d'atenció.

També oferim orientació i formació dirigida tant per entitats socials com organismes governamentals per a integrar l'enfocament de gènere i basat en drets humans (EGiBDH) en la seva organització, i en la intervenció i realització de projectes.

- Orientació a professionals sobre coeducació, violències masclistes, feminismes

- Orientació a famílies i joves (sobre recursos i serveis a l'abast)